Ed Buijs

+31 (0) 6 20 30 90 57

Autopoetser?

Wat onderscheid een Detailer van een Autopoetser?
auto wassen, autopoetser, car care, conditioneren, conditionering, detailer, detailing, expert, herconditioneren, krassen, lak conditioneren, onderhoud, perfectie, polijsten, professional, professioneel, restaurateur, restaureren, wassen. Er zijn heel wat verschillende namen voor dezelfde hobby. De ene noemt het “detailen”, de ander zegt “autopoetsen”. Er zijn er ook genoeg die het gewoon onder de noemer “auto wassen” gooien of “auto kuisen” (zoals onze zuidervrienden zeggen). In principe bepaal je zelf wat je ermee bedoelt, maar wanneer je de car care wereld volgt merk je dat er toch wel een beetje verschil tussen zit.

Geen officiële term
Voor de taal-puristen is de kwestie duidelijk. Enkele van de gebruikte termen voor deze hobby staan niet eens in het woordenboek, dus dan is het een woord dat je niet hoort te gebruiken. Maar zo puur zijn wij nou ook weer niet (dat bewijst onze spellingscontrole wel). Het verschil tussen “detailen” of “auto wassen” is dus eigenlijk zo groot als je het zelf maakt. Maar in de wereld van car care en detailing, is te merken dat veel mensen hier toch wel verschil in zien. Voor sommige is het zelfs zo simpel als het verschil tussen een artiest en een huisschilder. De ene smeert maar wat rond, terwijl de ander er een kunstwerk van wil maken. Wij vinden dat iets te zwart-wit, maar er mag gerust een beetje verschil tussen de termen zitten. Als je onze blog bijhoudt, dan zul je al gelezen hebben dat er redelijk wat verschillende termen ronddwarrelen. Daarnaast zijn er ook detailer die zichzelf bewust een andere naam geven omdat dit beter scoort op zoekmachines. Zo hebben wij klanten die absoluut die-hard detailers zijn, terwijl ze de term “car care” hanteren.

De Detailer
Doorgaans is de detailer de persoon die zich verdiept in kwaliteit. Dit kost extra tijd, speciale producten, specifiek gereedschap en een hele hoop ervaring/kennis. Alleen van deze 2 zinnen zou je al kunnen afleiden dat de detailer dus niet de goedkoopste optie is. Maar wil jij dat alles tot in de puntjes geperfectioneerd wordt? Dan is de detailer de expert die je zoekt.
De detailer houdt zich bezig met het re-conditioneren van het bestaande oppervlak. Dit klinkt heel fancy en vaag, maar zie het een beetje als een restaurateur. Wanneer ze een duur schilderij moeten restaureren wordt er geen verf toegevoegd, er wordt ook niet overheen geschilderd. Hetgeen dat er al zit wordt ontdaan van tekenen van slijtage en vervolgens geconditioneerd om de oorspronkelijke staat zover mogelijk terug te brengen. Het zou je verbazen hoe ver je autolak nog kunt restaureren.
Voor de detailer is dit een passie. Eentje waar veel tijd en energie in gaat zitten. Er wordt dus niet snel een middeltje overheen gesmeerd, en er wordt niets gemaskeerd, maar men doet zijn best om krassen, oxidatie, beschadiging en andere visuele minpunten zoveel mogelijk te herstellen naar de oorspronkelijke staat. Ideaal voor een liefhebber van zijn auto, niet ideaal voor iemand die alleen eventjes die vlek op de motorkap weg wil hebben.

De autopoetser
Wij krijgen weleens te horen dat wij de autopoetser heel negatief in het daglicht zetten, maar dat is zeker niet de bedoeling. Want niet iedereen heeft behoefte aan de expertise en talenten van de detailer. Sommige mensen willen gewoon een schonere auto, meer niet. Niet iedereen gaat naar een restaurant met 5 Michelin sterren, sommige mensen hebben veel liever een patatje van “op de hoek”. En het is mooi dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid hebben om hierin te kiezen. De autopoetser is meer geschikt voor de huismannen / -moeders die hun auto netjes willen hebben zonder dat ze een lening af moeten afsluiten. En laten we eerlijk zijn, sommige auto’s worden zo intensief gebruikt dat het eigenlijk niet de moeite is om ze tot in de kleinste puntjes te perfectioneren. Die perfectie zou na enkele weken ver te zoeken kunnen zijn.
Desondanks kan een detailer jouw auto beter dan nieuw maken, waarna de autopoetser er periodiek voor zorgt dat jouw auto die dikke glans vast blijft houden. Want 90% van de look van je auto zit puur in het correct onderhouden, niet in die één-jaarlijkse-detailbeurt. Sterker nog, bij correct onderhoud kan het goed zijn het eerder een twee-jaarlijkse-detailerbeurt wordt. Onze producten en jouw interesse kan hier enorm veel verschil in maken. Een goede autopoetser ook. Dus, voor ieder wat wils.

Bron https://www.carcarenederland.nl